Mak z bakaliami to połączenie, które bardzo kojarzy się ze Świętami. A co jakby połączyć je z pierogami? Odpowiedź jest prosta, powstanie tradycyjna pychota!
składniki:
Ciasto na pierogi:
- 1/2 kilograma mąki
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta soli
Farsz makowy:
- 250 g maku
- 50 g masła
- 150 ml miodu
- 2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, suszonych moreli, śliwek, fig, kandyzowanej skórki, suszonych wiśni, żurawiny, orzechów laskowych - co tylko lubicie)
przyrządzanie:
- Do garnuszka wsypujemy mak i w proporcji 1:1 gotujemy z wodą.
- Ostudzony mak mielimy dwukrotnie, po czym dodajemy bakalie.
- Masło wraz z miodem podgrzewamy w rondelku, gdy się połączą dodajemy do maku.
- Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, żółtka, oliwę i mieszamy.
- Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto.
- Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne, przy zagniataniu powinno wydawać odgłosy „pierdzenia”, jeśli Wasze ciasto jest za suche dolejcie wody.
- Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka (około 8 cm średnicy), nakładamy farsz i sklejamy jak przy każdych innych pierogach.
- Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
- Pierogi najlepiej smakują polane miodem lub syropem klonowym i posypane bakaliami.