Potrzebujesz szybkiej słodkości, którą poczęstujesz gości przy wigilijnym stole? Mamy dla Ciebie mała poradę - wypróbuj babeczki w wersji świątecznej, z bakaliami i miodem. Świąteczne PalceLizać!
liczba porcji: 18 babeczek
składniki:
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
- 1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie:
- opakowanie bakalii
- 3 łyżki miodu
- śmietanka 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 40 ml wody
- starta czekolada do posypania
- parę kropel syropu klonowego (opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cynamon, pokrojone masło i siekamy nożem.
- Dodajemy cukier, żółtka i wyrabiamy szybko ciasto.
- Ciasto owijamy w folię i pozostawiamy do schłodzenia na 30 minut.
- Ciasto rozwałkowujemy na około 4 mm grubości i nakładamy na foremki do babeczek.
- Dociskamy palcami ciasto do foremki, po czym nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 *C przez 10-12 minut.
- Ubijamy śmietankę, dodając cukier, a następnie żelatynę.
- Ubitą śmietanę przekładamy do ostudzonych babeczek.
- Bakalie, miód i syrop klonowy mieszamy.
- Słodką masę układamy na bitej śmietanie, posypujemy startą czekoladą.