Kurczak z fetą i ziołami owinięty w ciasto naleśnikowe, nigdy tego nie próbowaliście? Czas najwyższy! Sprawdźcie nasz szybki przepis i przygotujcie smaczny posiłek!
składniki:
naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
nadzienie:
- 2 szklanki upieczonego kurczaka, podzielonego najlepiej na włókna lub pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki oliwy
- Pół opakowania fety
- Sól/pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- ¼ pokrojonej w drobną kosteczkę czerwonej papryki
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki wsypujemy do miski i mieszamy, by powstało ciasto naleśnikowe.
- Smażymy naleśniki i odkładamy do przestygnięcia.
- Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku.
- Upieczonego kurczaka rozdrabiamy na włókna, przekładamy do miseczki wlewamy oliwę, wsypujemy zioła prowansalskie i bazylię, mieszamy by zioła dokładnie rozprowadziły się po mięsie (można do smaku dodać jeszcze pieprz i sól).
- Paprykę kroimy na małą kosteczkę, tak samo postępujemy z fetą. Przekładamy do miseczki z mięsem i mieszamy.
- Rozkładamy naleśnika i nakładamy na niego farsz. Zwijamy w rulonik i odkładamy łączeniem do dołu.
- Przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie.
- Usmażone roladki można pokroić na mniejsze kawałki i udekorować świeżymi ziołami.
Sprawdź też inne przepisy! (zobacz tutaj)