Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Placki ziemniaczane grubo tarte

Placki ziemniaczane - uniwersalne danie do podania na słodko lub na słono, dla wielu to smak tradycji. Sprawdź nasz przepis na pyszne placki ziemniaczane. 

hash-browns-49403_1280

liczba porcji: 16 średniej wielkości placków

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

przyrządzanie:

  • Ziemniaki i cebulę obieramy, następnie ucieramy na grubych oczkach tarki (grubsze oczka zapewniają większą chrupkość placków).
  • Starte ziemniaki i cebulę przesypujemy do sitka i odciskamy nadmiar soków (ważne, aby zachować je na później)
  • Do ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę i jajka, mieszamy, po czym dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • Z wyciśniętych płynów zlewamy wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Osad dodajemy do miski z ziemniakami i całość mieszamy.
  • Na rozgrzanym oleju (warstwa mniej więcej 1-2 mm) smażymy placki. Jeśli chcemy aby były chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku i nie ociekały tłuszczem to musimy zwrócić uwagę na temperaturę ich smażenia. W skali od 1 do 10 najlepiej smażyć na mniej więcej 7 stopniu mocy kuchenki.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy odrobinę ciasta, jeśli ładnie skwierczy to możemy zaczynać smażenie naszych placków.
  • Smaż około 3-4 minuty na każdej stronie (powinny uzyskać ładny złoty kolor).
  • Usmażone placki wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz.
  • Możliwości podawania są nieograniczone, wszystko zależy od Waszych gustów smakowych. My polecamy ze smażonymi warzywami.

 

Sprawdź też inne przepisy na dania obiadowe! (zobacz tutaj)