Składniki:
4 jajka
pół szkl. suchej soczewicy (pomarańczowej)
1 szkl. pomidorów z puszki lub soku pomidorowego
3/4 szkl. bulionu lub wody
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
szczypta cynamonu
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej patelnię, na oliwę wrzuć kminek i cynamon – poczekaj, aż zacznie ładnie pachnieć, ale uważaj, aby go nie spalić, następnie dodaj pokrojoną cebulę i podsmarz do miękkości.
2. Dodaj opłukaną soczewicę (jeśli wybrałeś ciecierzycę, użyj tej z puszki razem z sosem własnym, w którym jest moczona, ale wtedy pamiętaj aby proporcjonalnie odjąć ilość bulionu/wody), bulion/woda i pomidory/sok pomidorowy.
3. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i przykryj na ok 8 min. Po tym czasie wbij jajka i ponownie przykryj, na 4 minuty.