Fasola, mięso, chili - chili con carne może się wydawać posiłkiem wyłącznie dla mężczyzn, jednak tak nie jest! Wiele kobiet wprost uwielbia tę potrawę! Najlepiej smakuje podawana z tortillą lub gotowanym ryżem.
składniki:
- 250 g czerwonej fasoli z puszki
- 500 g mięsa wołowego (mielone lub samemu posiekać)
- 3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
- 2-3 puszki pomidorów (bez skóry, najlepiej krojonych)
- 2 szklanki rosołu (z kostki)
- 100 g kukurydzy z puszki
- 2 liście laurowe
- bazylia, sól, pieprz, pieprz Cayenne (lub chili w ziarenkach)
przyrządzanie:
- Cebulę i posiekany czosnek podsmażamy chwilkę na oliwie.
- Na patelnię dodajemy mięso i chwilkę podsmażamy.
- Dodajemy chili, paprykę, przecier pomidorowy i pieprz Cayenne – mieszamy i gotujemy około 5 minut.
- Zalewamy rosołem, dodajemy liście laurowe i pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut.
- Do mięsa dodajemy fasolę i kukurydzę, mieszamy i podgotowujemy około 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Chili con carne powinno wyjść dość gęste. Można udekorować listkami świeżej bazylii.