Moda na łączenie mięsa z owocami nadal trwa. Sprawdźcie nasz przepis na wołowinę w pomarańczach, a będziecie to Wasze ulubione połączenie mięsa i cytrusów.
składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- 2 pomarańcze
- 1 l bulionu wołowego
- sól, pieprz, ostra papryka, chili
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 cebule
- oliwa
przyrządzanie:
- Mięso kroimy na plastry – rozbijamy (najlepiej przez folię)
- Z 1 pomarańczy wyciskamy sok i skraplamy nim kotlety, posypujemy je dodatkowo solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Pomarańcze dzielimy i obieramy ze skórek.
- Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę, czosnek siekamy.
- Cebule podsmażamy na oliwie wraz z czosnkiem.
- Dodajemy na patelnię mięso, wykładamy kawałki pomarańczy, marchewkę, zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy. Dusimy około 5 minut.
- Dolewamy czerwonego wina, lekko mieszamy i dusimy około 40 minut (pod przykryciem).
- Powstały sos możemy zagęścić mąką.
- Przyozdobić plastrami cytryny lub pomarańczy.