Chcesz poznać fajną wariację na temat pasztetu? Jeśli tak, to musisz wypróbować przepis na smaczny pasztet z łososia!
składniki:
- 450-500g łososia
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 lekko podeschnięte kromki razowego chleba
- około pół szklanki mleka (do namoczenia chleba)
- natka pietruszki (pół pęczka)
- sól / pieprz
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
przyrządzanie:
- Chleb namaczamy w mleku, cebulę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki odrobinę siekamy. Przekładamy do większego naczynia, w którym będziemy blendować.
- Do naczynia wkładamy również łososia podzielonego na kawałeczki, żółtka, wyciśnięty czosnek, sól pieprz i zioła.
- Całość blendujemy.
- Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą. Ewentualnie doprawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 *C.
- Masę przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową.
- Pieczemy w kąpieli wodnej (foremkę przekładamy do większego naczynia napełnionego wodą) przez około 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy masa jest dość zwarta.
- Pasztet dekorujemy natką pietruszki. Przy podaniu można skraplać cytryną.