Delikatna, kremowa konsystencja musu rozbudzi podniebienie każdego smakosza. Przygotowany z prażonych orzechów włoskich, czekolady deserowej i ozdobiony soczystymi malinami jest idealnym deserem dla dwojga!
składniki:
- 40 g orzechów włoskich
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1, 5 łyżeczki kawy
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder
- 2 łyżki likieru czekoladowego
- 150 g śmietanki 30%
przyrządzanie:
- Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 – 15 minut.
- W międzyczasie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
- Uprażone orzechy dodajemy do czekolady, dolewamy śmietankę, kawę, cukier, likier i wszystko miksujemy za pomocą blendera.
- Dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę.
- Przekładamy do pucharków i ozdabiamy malinami.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Sernik królewski