Danie wykwintne, ale też bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetne na rodzinny obiad i na elegancką kolację we dwoje! PALCE LIZAĆ!
składniki:
- płat łososia
- 2 cista francuskie
- szpinak ( 2 opakowania najlepiej )
- czosnek
- cebula
- suszone pomidory
- migdały
- jajko
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Przygotowanie dania dzielimy na 2 etapy :
1 etap – FARSZ
Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy 3 ząbki wyciśniętego czosnku, pokrojoną cebulę i szpinak. Podsmażamy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy suszone pomidory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy. Farsz GOTOWY!
2 etap – ŁOSOŚ i CIASTO
Zdejmujemy dokładnie skórę z łososia , solimy i pieprzymy . Następnie układamy rybę na rozwiniętym 1 płacie ciasta francuskiego . Okrywamy dokładnie przygotowanym farszem ( nasza 3 warstwa dania ) i nakrywamy całość 2 płatem ciasta francuskiego dokładnie sklejając boki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 min.
PALCE LIZAĆ!