Niskokaloryczna przekąska o słonym smaku dobrze pasuje do gorącej herbaty lub grzanego piwa. Poznaj przepis na kruche paluszki z kminkiem!
składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko (żółtko + białko do posmarowania)
- kminek do posypania
- sól
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej dodaj szczyptę soli, masło i posiekaj.
- Następnie dodaj żółtko i wszystkie składniki zagnieć na ciasto.
- Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na 30 minut.
- Po tym czasie pokrój ciasto w cienkie paski i uformuj paluszki lub zawiń w ślimaki.
- Posyp kminkiem, posmaruj roztrzepanym białkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około 10 minut.
ZOBACZ: Zupa szczawiowa z jajkiem