Pączki są przysmakiem każdego łasucha! Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, będzie to wybór zawsze trafiony! Dzisiaj proponujemy pączki z serkiem homogenizowanym – rozkoszuj się posmakiem wanilii! Palce Lizać!
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu.
Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta.
Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor.
Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.
Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.
Zobacz też: Przepis na oryginalne pączki – cronuts!