Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Domowe frytki belgijskie

Czym się różnią frytki belgijskie od normalnych? Tym, że są bardziej chrupiące na zewnątrz i bardziej miękkie w środku. Przekonajcie się sami!

french-fries-218206_1280

składniki:

  • ziemniaki (około 4 średnie na osobę, oczywiście w zależności kto ile je)
  • sól/cukier
  • olej
  • dodatek (ketchup, majonez)

przyrządzanie:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na paseczki.
  • W garnku gotujemy wodę z dwoma łyżeczkami cukru (dzięki temu będą bardziej chrupiące i będą miały złocisty kolor).
  • Do zagotowanej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy około 3-4 minuty. Ziemniaki nie powinny zrobić się miękkie.
  • Po ugotowaniu przekładamy ziemniaki na papierowy ręcznik i odsączamy je z wody.
  • Olej we frytkownicy (lub w garnku) rozgrzewamy do 160*C i wrzucamy do niego frytki. Gdy wypłyną na powierzchnie przekładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz (jeśli mamy możliwość to lepiej położyć je na papier razem z sitkiem).
  • Rozpoczynamy drugą fazę smażenia. Olej podgrzewamy o 20*C (do temp 190*C). Frytki ponownie przekładamy do oleju,  smażymy do momentu aż uzyskają złocisty kolor (dwufazowe smażenie jest najistotniejszą czynnością, jeśli chcemy, aby frytki były odpowiednio chrupkie).
  • Frytki ponownie wykładamy na ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.
  • Solimy dopiero przed podaniem (dzięki temu będą dłużej świeże i chrupiące).
  • Podajemy z dowolnym sosem.

 

Zobacz też przepis na: Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem