Potrzebujesz oryginalnego i smacznego obiadu? Spróbuj przygotować świetną zapiekankę z tortellini w towarzystwie boczku i pierzynki serowej. Palce Lizać!
składniki:
- 250 g tortellini (dowolne, może być np. z mięsem lub szpinakiem)
- 100 g wędzonego boczku
- 1 dużą cebulę
- 2 serki topione - Ementaler (100g)
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany (30 %)
- 100 g żółtego sera
- natkę pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- oliwa
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól (do gotowania makaronu)
przyrządzanie:
- Tortellini gotujemy minutę krócej niż na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek na troszeczkę większe kawałki, ząbek czosnku bardzo drobno siekamy – wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
- Żaroodporne naczynie nacieramy od wewnątrz oliwą. Wykładamy ugotowane tortellini.
- Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
- Ser topiony wrzucamy do garnuszka, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do ich rozpuszczenia. Gdy składniki uzyskają płynną konsystencję dodajemy podsmażoną cebulę z boczkiem. Dokładamy zioła prowansalskie, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy razem około 1 minuty.
- Przygotowanym sosem zalewamy tortellini.
- Na wierzch dodajemy starty żółty ser.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.