Lubicie prażoną cebulkę, którą podają w barach m.in. do hot-dogów? Już teraz możecie przygotować taki dodatek sami! Sprawdźcie domowy przepis na prażoną cebulkę!
składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki curry
- sól - opcjonalnie
- olej (około 1 litr)
przyrządzanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub piórka.
- Mąkę mieszamy z curry. Obtaczamy w niej cebulę.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy cebulę do zarumienienia (od czasu do czasu mieszamy).
- Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Cebulkę wsypujemy do miseczki, posypujemy solą i mieszamy.
- W szczelnym pojemniczku można przechowywać prażoną cebulkę nawet przez kilka tygodni.
Zobacz też przepis na: Krążki cebulowe