Pyszne i słodkie - połączenie idealne! Mamy dziś coś dla fanów domowych słodkości - pudding ryżowy! W towarzystwie cynamonu i ulubionego dżemu jest Palce Lizać!
liczba porcji: 3 osoby
składniki:
- 3/4 szklanki nieugotowanego białego ryżu
- 2 szklanki mleka, podzielone na 2 części
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 ubite jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ulubiony dżem/polewa/konfitura
przyrządzanie:
- W średnim garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody.
- Dodajemy ryż, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
- W innym garnuszku ugotowany ryż łączymy z 1,5 szklanki mleka, cukrem i solą.
- Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż masa będzie gęsta i kremowa (15-20 min.)
- Do garnuszka dodajemy pozostałą ilość mleka i ubite jajko. Gotujemy jeszcze około 2 minuty – cały czas mieszamy.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i wanilię – dokładnie mieszamy.
- Pudding podajemy ciepły, posypany cynamonem i z ulubionym dżemem/konfiturą.