Szpinak z serem pleśniowym na kruchym cieście - to wyjątkowy pomysł na obiad czy kolacje. Taka tarta wbrew pozorom wcale nie jest czasochłonna. Zasmakuje wszystkim miłośnikom francuskiego jedzenia. Pokochają ją także wegetarianie.
składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- pół szklanki wody
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka mąki
- pieprz, sól
- dwa ząbki czosnku
- ser pleśniowy
przyrządzanie:
Na samym początku robimy ciasto na tartę:
Wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę i masło – zagniatamy. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem formę do tarty. Przebijamy ciasto widelcem w paru miejscach i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie zaczynamy przygotowywać farsz. W misce mieszamy mąkę, śmietanę, jajka i ugniatamy. Dodajemy świeże liście szpinaku. Doprawiamy przyprawami i czosnkiem. Zalewamy ciepłe ciasto nadzieniem i układamy pokrojony w paski ser pleśniowy. Wstawiamy po raz kolejny do piekarnika. Tym razem na 25 minut. Ustawiamy na temperaturę 180 stopni.
Szybki, prosty i pyszny przepis!