Hiszpańskie churros to tradycyjne wypieki z parzonego ciasta smażone na głębokim tłuszczu. Hiszpanie zjadają je w towarzystwie gęstej czekolady. Zjadane są także na śniadanie. Sprawdź jak zrobić ten tradycyjny deser prosto z Półwyspu Iberyjskiego!
składniki:
- 500 g mąki
- 0,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa do smażenia
- cukier puder do posypania
przyrządzanie:
Do tego przepisu potrzebować będziemy szprycy kuchennej.
1. Przesiewamy mąkę do miski.
2. W garnku mieszamy oliwę z solą, proszkiem do pieczenia – doprowadzamy do wrzenia. Następnie przelewamy zawartość rondelka do miski z mąką. Mieszamy.
3. Napełniamy ciastem szprycę i przeciskamy przez nią ciasto.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wyciskamy ciasto na około 15cm. Smażymy na złoty kolor.
5. Wyjmujemy z patelni churros za pomocą cedzakowej łyżki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy na papierowym ręczniku.
6. Posypujemy cukrem i podajemy z gorącą czekoladą.
ZOBACZ TEŻ: DOMOWY KOMPOT