Puszyste i bardzo kokosowe. Obok tego ciasta nie możesz przejść obojętnie. Gwarantujemy, że znika z talerza w kilka minut. Ciasto kokosowe.
składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szkl oleju
- 1/3 szkl mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
przyrządzanie:
- Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubijaj. Następnie dodaj żółtka, całość porządnie zmiksuj.
- Do puszystego kogla mogla wrzuć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wanilię, kokos i olej z mlekiem.
- Zmieszaj wszystko delikatnie i powoli, tak by jajka nie opadły.
- Ciasto wylej do wyłożonej papierem keksówki (30x10cm).
- Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około godzinę.