Naleśniki są pyszne nie tylko z dżemem i owocami. Ze szpinakiem i ricottą zapiekane serem gruyere to idealna propozycja na obiad lub kolację.
składniki:
składniki na naleśniki:
- 200 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 200 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
składniki na nadzienie:
- 500 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 250 g sera ricotta
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ser gruyere do posypania
przyrządzanie:
1. Mieszamy wszystkie składniki na naleśniki i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
2. Myjemy świeży szpinak i wrzucamy na patelnię.
3. Dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawy.
4. Mieszamy i dusimy około 3 minuty.
5. Smażymy też naleśniki.
6. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, dodajemy ricottę i zawijamy roladki.
7. Każdą roladkę kroimy na pół i układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym.
8. Posypujemy utartym serem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.