Lekki i wiosenny - z przewagą koloru zielonego. Makaron z łososiem i szpinakiem. Propozycja nie tylko na obiad ale i na kolację we dwoje.
czas: 20 minut
liczba porcji: 4 porcje
składniki:
- pół opakowania makaronu pełnoziarnistego
- 1 mała cukinia
- 250-300 g świeżego szpinaku
- 200 g surowego łososia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- garść świeżej bazylii
przyrządzanie:
- Przypraw łososia solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Makaron ugotuj al dente.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę, rozgnieć czosnek i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą.
- Dorzuć umyty szpinak i łososia, podsmażaj przez chwilę wszystko razem, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj makaron,jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj, podgrzewaj przez 2-3 minuty.
- Smacznego!