Drożdżowy warkocz nadziany masą orzechowo-marcepanową. Doskonały pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację.
składniki:
ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 150ml mleka
- 22g drożdży
- 30g cukru
- 40g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 białko do posmarowania
- płatki migdałowe do posypania
- miód do posmarowania wierzchu ciasta
- 200g marcepanu
- 2 białka
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 50g cukru pudru
przyrządzanie:
- Aby wykonać nadzienie musimy utrzeć marcepan z białkiem i stopniowo dodawać pozostałe składniki. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy na około 20 minut.
- W misce ucieramy drożdże, cukier oraz cukier waniliowy
- mleko podgrzewamy, a następnie wlewamy je do drożdżowo cukrowej mieszanki, mieszamy
- Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy mieszankę drożdżową, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,
- gdy rozczyn urośnie, mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Całość mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
- po tym czasie wałkujemy ciasto i smarujemy nadzieniem.
- Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku
- pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC
- gotowe ciasto smarujemy miodem, kroimy dopiero jak wystygnie.
ZOBACZ TEŻ: Słodkie placuszki z cynamonem