Zbliżające się lato oddziałuje też na nasze menu. Coraz częściej mamy ochotę na lżejsze jedzenie. Sałatka staje się więc świetnym obiadem dla każdego. Oto nasza włoska propozycja. Prosta, pożywna i przede wszystkim smaczna!
składniki:
- garść mix'u sałat
- garść rukoli
- średnia pierś z kurczaka
- łyżka pesto
- oliwa z oliwek
- garść czarnych oliwek
- pół małej czerwonej cebuli
- kilka kaparów
- sól i pieprz
przyrządzanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj pierś z kurczaka i natłuść ją oliwą z oliwek. Posyp solą i pieprzem. Zwiń kurczaka w folię do pieczenia. Piecz w piekarniku przed około 25-30 minut.
Po upieczeniu ostudź kurczaka i pokrój w plasterki.
Cebulę pokrój w piórka.
Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem: łyżka pesto + łyżka oliwy z oliwek.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Egzotyczna sałatka z dorszem na słodko