Masz nieraz ochotę coś przegryźć, ale nie lubisz śmieciowego jedzenia? Bardzo słusznie! Postaw na zdrowe chipsy z buraków. Pyszne, chrupiące i banalnie proste w wykonaniu.
składniki:
- dwa duże buraki
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek, tymianek
przyrządzanie:
Obierz buraki i zetrzyj na tarce na cienkie plasterki.
Natłuść je oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdza się gruba sól morska.
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni (nastaw termoobieg).
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozłóż buraki i piecz przez około 40-45 minut, ciągle sprawdzając. W połowie czasu możesz przewrócić buraki na drugą stronę.
Wyjmij z piekarnika, ostudź i schrup!
SMACZNEGO!
Zobacz też: 6 ciekawostek o BURAKACH