Powoli zbliża się lato i szalone imprezy z przyjaciółmi. Już dziś pora pomyśleć o tym, co podamy znajomym na przykład w czasie majówki Świetną, orzeźwiającą i lekką propozycją jest arbuzowe mojito. MNIAM!
składniki:
- limonka
- 2 łyżki cukru
- 3 trójkątne kawałki arbuza (bez skórki)
- garść liści mięty
- 25 ml białego rumu
- 100 ml napoju imbirowego
- lód
przyrządzanie:
Weź wysoką szklankę. Wrzuć cukier i wyciśnij sok z 1/2 limonki. Wymieszaj tak, by choć trochę roztopić cukier.
Druga połówkę limonki przekrój na ćwiartki i wrzuć je do szklanki.
Wrzuć kilka listków mięty, wlej rum i całość intensywnie wymieszaj, delikatnie wyciśnij listki mięty. Możesz to zrobić długą łyżką.
Wrzuć arbuza i kostki lodu. Resztę wypełnij napojem imbirowym.
Możesz przyozdobić napój resztą listków mięty.
NA ZDROWIE!
Zobacz też: Ginger Fizz Cocktail – imbirowe szaleństwo