Smażony filet z sandacza podawany w szpinakowym koszyku z sosem z sera gorgonzoli to pyszny pomysł na obiad! Sprawdź nasz sprawdzony przepis i zaskocz swoich najbliższych.
składniki:
- 4 filety z sandacza
- sól, pieprz
- opakowanie świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 150 g sera gorgonzola
- 200 ml śmietany (12%)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
1. Filety z sandacza myjemy i osuszamy.
2. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.
3. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i blanszujemy umyty szpinak przez kilka minut.
4. Smażymy sandacza na rozgrzanej oliwie przez 5 minut z każdej strony.
5. Przekładamy rybę na talerz, a na patelnię wkładamy ser.
6. Gdy się rozpuści, wlewamy śmietanę, wsypujemy gałkę muszkatołową, wrzucamy szpinak.
7. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy, cały czas mieszając, do chwili, aż sos stanie się gęsty i kremowy.
8. Układamy szpinak na talerzu, a na to kładziemy rybę.