Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Drobiowy pasztet z galaretką rabarbarową

Słowo ‚rabarbar’ sprawia mi duże problemy, które ku uciesze przyjaciół nadal niezgrabnie wymawiam…’rabubar’ :)

Polski język, trudny język:)

Niedawno był waży Manchasteru United i chciałem czymś uraczyć moich kumpli, w grę wchodziły raczej męskie przekąski, więc wpadłem na pomysł! Postanowiłem zrobić pasztet, który ku mojemu zdziwieniu zniknął przed przerwą!

Mowa tu o moim autorskim pasztecie z galaretką z rabambaru. Idealnie balansuje intensywny smak pasztetu. Kwaskowaty rabambar, ma bardzo polski smak, jest idealnym wiosennym akceten do deserów czy dań wytrawnych. Tak w ogóle…co za dziwna roślina… Zaczynajmy!

Składniki na pasztet:

500g wątróbki drobiowej

2 cebule

4 łyżki oleju kokosowego

5 łyżek burbonu

1 łyżka masła

sól, pieprz

Składniki na galaretkę:

2 szkl posiekanego w grube plasterki rabarbaru

1/2 szkl. wody

2 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki agar agar lub żelatyny

 

Wykonanie:

fotor11. Oczyść wątróbkę i namocz w mleku. Podsmaż cebulę na oleju kokosowym i łyżce masła, następnie dodaj wątróbkę, ale uważaj aby nie przesmażyć jej. Odstaw i ostudź składniki. Na patelnię wlej burbon i podpal do wypalenia alkoholu – mały show, ale uwaga na włosy:) Resztki wlej do odpoczywającej wątróbki.

2. Zblenduj wszystko na gładką masę i odłóż do naczynia, ja użyłem słoika.

3. Galaretka: do rondla wrzuć rabarbar, wodę, cukier – poczekaj aż zmięknie i dodaj rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody agar agar i zagotuj. Agar jest genialnym rozwiązaniem i zamiennikiem żelatyny, nie dość, że wegetariański odpowiednik, to gęstnieje kiedy jes jeszcze ciepłym płynem!

Fotor24. Zalej pasztet i odstaw do ostygnięcia i ochłodzenia w lodówce. Serwój z pieczywem lub w wersji ‚zdrowszej’-jeśli potrawa z pasztetu może taka być:) z surowymi warzywami. Z palaca też dobrze smakuje ;)

 

 

fotor5