Słowo ‚rabarbar’ sprawia mi duże problemy, które ku uciesze przyjaciół nadal niezgrabnie wymawiam…’rabubar’
Polski język, trudny język:)
Niedawno był waży Manchasteru United i chciałem czymś uraczyć moich kumpli, w grę wchodziły raczej męskie przekąski, więc wpadłem na pomysł! Postanowiłem zrobić pasztet, który ku mojemu zdziwieniu zniknął przed przerwą!
Mowa tu o moim autorskim pasztecie z galaretką z rabambaru. Idealnie balansuje intensywny smak pasztetu. Kwaskowaty rabambar, ma bardzo polski smak, jest idealnym wiosennym akceten do deserów czy dań wytrawnych. Tak w ogóle…co za dziwna roślina… Zaczynajmy!
Składniki na pasztet:
500g wątróbki drobiowej
2 cebule
4 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek burbonu
1 łyżka masła
sól, pieprz
Składniki na galaretkę:
2 szkl posiekanego w grube plasterki rabarbaru
1/2 szkl. wody
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki agar agar lub żelatyny
Wykonanie:

2. Zblenduj wszystko na gładką masę i odłóż do naczynia, ja użyłem słoika.
3. Galaretka: do rondla wrzuć rabarbar, wodę, cukier – poczekaj aż zmięknie i dodaj rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody agar agar i zagotuj. Agar jest genialnym rozwiązaniem i zamiennikiem żelatyny, nie dość, że wegetariański odpowiednik, to gęstnieje kiedy jes jeszcze ciepłym płynem!

![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














