Pana cotta to deser idealny - nie za słodki, nie za ciężki i nie zbyt kaloryczny. W towarzystwie miętowego sosu, to także idealny smakołyk na gorące dni!
składniki:
- 250ml śmietanki kremówki 30%
- 250ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki żelatyny
- mięta
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka skórki z cytryny
- laska wanilii
przyrządzanie:
1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.
2. Laskę wanilii przepoławiamy i wyskubujemy ziarenka.
3. Do rondelka wlewamy śmietankę kremową i mleko, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Mieszamy i podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
4. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
5. Mieszankę wlewamy do małych naczynek. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do lodówki do stężenia, na około 4 – 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
6. Potem przygotowujemy sos: liście mięty miksujemy z cukrem pudrem i 1 łyżeczką wody. Deser dekorujemy sosem z mięty i skórką z cytryny.