Jeśli uwielbiasz ryby i owoce morza, ta niezwykle aromatyczna zupa łososiowa z pewnością ci posmakuje. Oto prosty i sprawdzony przepis na zupę z łososiem i warzywami.
składniki:
0,5 kg fileta z łososia
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
sok z cytryny
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki
2 liście laurowe
0,5 szklanki mleka
sól
pieprz
przyrządzanie:
1. Marchewki, pietruszkę i por myjemy, obieramy i kroimy.
2. Zagotowujemy wodę około 1,5 litra, wrzucamy do niej liście laurowe, warzywa i kostkę rosołową- gotujemy około 30 minut.
3. Łososia myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagęszczamy mąką rozrobioną z mlekiem. Doprawiamy.
5. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 10 minut.