Creme brulee wbrew pozorom nie jest czasochłonnym deserem. Przyrządza się go bardzo szybko. Oto prosty i sprawdzony przepis na ten włoski deser.
składniki:
- 8 sztuk samych żółtek
- 100 ml mleka
- 280 ml śmietanki kremówki 36%
- 45-50 g cukru
- 1 laska wanilii
przyrządzanie:
1. Mleko, śmietankę, żółtka, cukier i ziarenka wyjęte z laski wanilii wrzucamy do miski. Delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
2. Nalewamy do foremek.
3. Ustawiamy na blaszce i na blachę wlewamy wodę tak by sięgała do połowy foremek.
4. Wkładamy do nagrzanego do 110C piekarnika i pieczemy około 50 minut.
5. Po przestudzeniu posypujemy na każdy deser łyżeczkę cukru i palnikiem ten cukier karmelizujemy aż się rozleje na deserze.