Przegrzebki wśród owoców morza są zawsze skazane na sukces. Tak zwane małże Św. Jakuba to świetny pomysł na wykwintny obiad. Zaserwuj je z aromatycznym sosem śmietanowym.
składniki:
- 4 świeże przegrzebki
- pół szklanki śmietany 18%
- dymka
- 3 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- sól, pieprz i cytryna do smaku,
- 3 łyżki masła
przyrządzanie:
1. Przegrzebki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Na maśle smażymy je, oprószone solą i pieprzem – około 1 minuty z każdej strony.
3. Wyjmujemy przegrzebki.
4. Do masła na patelni po przegrzebkach dodajemy chili, czosnek i cebulę. Smażymy przez minutę.
5. Wlewamy wino, do0dajemy śmietanę i przegrzebki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy.
ZOBACZ TEŻ: Pasztet z łososia