Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Ciasto Rafaello

To proste ciasto bez pieczenia podbije kubki smakowe każdego łakomczucha. Kokosowy smak i delikatny biszkopt - z pewnością się jemu nie oprzesz!

cake-727854_640

składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 200 g wiórków kokosowych
  • gotowy spód biszkoptowy
  • wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • siekane migdały

przyrządzanie:

1. Kupiony biszkopt przekrajamy na trzy części. Spód wkładamy do tortownicy.

2. Przygotowujemy krem kokosowy, którym będziemy przekładać biszkopt:

– W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną.

– Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem.

– Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Odstawiamy, aż zgęstnieje.

– Miękką margarynę chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując.

– Dodajemy wiórki i mieszamy.

3. Każdą warstwę biszkoptu przekładamy kremem, a na samą górę sypiemy wiórki kokosowe i posiekane migdały.

4. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

 

ZOBACZ TEŻ: Kremowy deser malinowo-kokosowy