Nadszedł sezon na szparagi. Przedstawiamy sprawdzony przepis na aksamitny i aromatyczny krem ze szparagów. Pycha!
składniki:
-pęczek białych szparagów
-2 ziemniaki
-połowa szklanki bulionu
-1 cebula
-1 łyżka śmietany 12%
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-oliwa
przyrządzanie:
1.Białe szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki. Obieramy i kroimy także ziemniaki.
2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie.
3. Szparagi i ziemniaki gotujemy w bulionie do miękkości, dorzucamy do nich zeszkloną cebulę. Dodajemy śmietanę lub jogurt.
4. Gdy warzywa zmiękną, miksujemy je na gładki krem.
5.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową.