Skrzydełka w miodowej otulinie możesz zrobić zarówno na grillu, jak i w kuchennym piekarniku. Dzięki aromatycznej marynacie, skrzydełka są chrupiące i bardzo soczyste w środku. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
składniki:
6 kurzych skrzydełek
sól, pieprz, słodka papryka, chili
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oliwy
2 łyżki wody
przyrządzanie:
1. Skrzydełka dobrze myjemy.
2. W miseczce mieszamy miód z oliwą i wodą. Dodajemy pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki i chili.
3. Skrzydełka wrzucamy do miski, wlewamy marynatę i dobrze mieszamy. Zostawiamy na 3 godziny w lodówce.
4. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Wstawiamy skrzydełka. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 40 minut.