Te amerykańskie pączki z cukrem teraz możesz zrobić samodzielnie w domu. Dzięki kolorowym lukrom i posypkom, pokochają je nie tylko najmłodsi!
składniki:
- 850g mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
- 2 łyżki wódki
przyrządzanie:
1. Gotujemy mleko a do niego dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
2. Resztę składników łączymy ze sobą, dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
3. Wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. W środku robimy dziurki. Pozostawić je na 30 minut.
4. Smażymy je na głębokim oleju w temperaturze 175 stopni. Potem odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.
5. Robimy polewy, lukier i ozdabiamy donaty posypkami.