Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. A jego smak zaskakuje. Wypróbujcie angielskie ciasto custard o waniliowym aromacie.
składniki:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- cukier puder do posypania
- szczypta soli
- polewa czekoladowa
przyrządzanie:
1. Żółtka oddzielamy od białek. Masło podgrzewamy w małym rondelku do całkowitego rozpuszczenia, zestawiamy z ognia, aby lekko przestygło. Mleko podgrzewamy.
2. Do miski dodajemy żółtka, cukier puder, roztopione masło i pastę waniliową miksujemy na gładką, jednolitą masę.
3. Do masy dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy powoli mleko, cały czas miksując na średnich obrotach – mieszamy do połączenia się składników.
4. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do masy dodajemy 1/3 porcji piany z białek, delikatnie łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami. Dodajemy 2 porcję piany i ponownie mieszamy. Z ostatnią porcją białek postępujemy dokładnie tak samo.
6. Blachę o wymiarach 21x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160oC na ok. 60 – 70 min. Po ok. 30 min zmniejszamy temperaturę pieczenia do 140 oC.
7. Jak ostygnie polewamy polewą czekoladową.