Przypomnij sobie kiedy ostatnio robiłaś zupę ogórkową. Wczoraj, miesiąc temu czy jeszcze dawniej? My zdecydowanie za rzadko korzystamy z tego przepisu - a jest przepyszny! Pora to zmienić, więc zapraszamy na cudnie aromatyczną, lekko kwaskowatą zupę ogórkową. Prawdziwie polskie danie!
składniki:
- spory kawałek kości od schabu wieprzowego (lub schab z kością)
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 700g kiszonych ogórków
- 1 łyżka masła
- 100g marchwi
- 100g pietruszki
- 100g selera
- kawałek białej części pora
- 300g ziemniaków
- zacierki: 50g mąki, szczypta soki i kilka łyżek zimnej wody
- 2 łyżki natki pietruszki lub koperku
- 250g kwaśnej śmietany 18%
przyrządzanie: