Proste w wykonaniu i taaakie pyszne! Sprawdź przepis!
PRZYGOTOWANIE GĘSI:
- 1 upieczona gęś, marynata: majeranek, czosnek, sól i jabłka do środka
- gęś około 3-4 kg (np. marki CEDROB)
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 upieczona gęś
- kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki ugotowane w rosole
- 1 duża cebula
- 1 mała łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki smalcu z gęsi
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- ½ kg mąki
- ½ kostki masła
- szczypta soli
- gorąca woda
WYKONANIE:
1) FARSZ
- Oddzielamy mięso z kaczki i skórki od kości i mielimy maszynką do mięsa wraz
z ugotowanymi warzywami. - Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia.
Do cebuli dodajemy zmielone mięso i przesmażamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Dodawajmy majeranku po trochu aby jego smak nie zdominował aromatu gęsi. - Farsz pozostawiamy do ostygnięcia, jeżeli jest za suchy, czyli zbyt sypki, a nie kleisty,
to dodajemy trochę rosołu lub ewentualnie wody.
2) CIASTO
- Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Zalewamy gorącą wodą i dodajemy roztopione gorące masło.
- Ciasto wyrabiamy łyżką, a jak przestygnie – ręką.
- Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
Smacznego!