Uwielbiane przez nas ciasteczka doskonale smakują z kubkiem gorącego mleka. Nie są zbyt słodkie, ale zdecydowanie wyróżniają się w smaku. A co najważniejsze - przygotujemy je dosłownie w kilkanaście minut!
składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
2 jajka
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy cukier i masło.
- W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
- Cukier z masłem miksujemy na średnich obrotach przez 3 minuty. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do połączenia składników.
- Dodajemy zawartość miski ze składnikami sypkimi i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Porcje ciasta nabieramy łyżeczką, formujemy je w kształt kulek, układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.
- Wkładamy do piekarnika na 12-15 minut.