Zapach ciasta piernikowego ogarnie całe Twoje mieszkanie. Wyjątkowe ciasto o smaku piernika z dodatkiem dżemu to coś więcej niż słodycz.
składniki:
- 130g masła
- 2 jajka
- 100g cukru
- szklankka mleka
- 420g mąki pszennej
- płaska łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao kakao
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- polewa z białej czekolady
przyrządzanie:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka.
- Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać dżem.
- Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w 180 stopniach około 50- 60min.
- Ciasto polać rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.