Typowy angielski pudding przygotowuje się dużym wyprzedzeniem. Przez kilka tygodni przed świętami deser dojrzewa w lodówce. Tuż przed podaniem ponownie podgrzewa się go na parze - jest pyszny. Mimo, że to danie typowe dla innej narodowości - koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni!
składniki:
Żurawina suszona | 150 gram |
rodzynki sułtanki | 150 gram |
posiekane, suszone śliwki | 150 gram |
sherry Pedro Ximenez | 175 ml |
mąka | 100 gram |
świeża, rozdrobniona bułka (bez skórki) | 125 gram |
łój wołowy | 150 gram |
cukier Muscovado | 150 gram |
mielony cynamon | 1 łyżeczka |
mielone goździki | ¼ łyżeczki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
skórka starta z 1 cytryny | |
duże jajka | 3 |
średnie jabłko (obrane i utarte) | 1 |
miód | 2 łyżki |
sól | szczypta |
przyrządzanie: