Okres przeziębień w pełni. Dlatego prezentujemy 4 przepisy na domowy syrop. Bez konserwantów i sztucznych barwników, po taniości. Bądźcie zdrowi!
SYROP Z MIODU I IMBIRU
- 2 cytryny, nienawoskowane
- słoik miodu
- 3-4 cm korzenia imbiru
- Cytryny dobrze umyj (najlepiej jest je też sparzyć).
- Pokrój owoce na dość cienkie plastry. Usuń pestki.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Do wyparzonego i wysuszonego słoika wlej około 2 łyżek miodu.
- Włóż do naczynia 3-4 plastry cytryny.
- Posyp cytryny większą szczyptą imbiru.
- Ponownie wlej do naczynia miód (tak z 2-3 łyżki).
- Włóż do słoika cytryny, imbir i następnie znów zalej warstwę miodem. Powtarzaj czynność do wypełnienia naczynia.
- Na końcu zalej wierzch słoika miodem.
-
Zakręć naczynie i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
Przechowuj w lodówce. Dodawaj po jednej łyżeczce (lub łyżce) do gorącej wody lub herbaty.