Fizzy to przeważnie orzeźwiające koktajle bazujące na słodko-kwaśnym smaku, z dodatkiem bąbęlków. Do ich przygotowania mogą zostać użyte bezalkoholowe napoje gazowane, ale świetnie sprawdzi się szampan bądź prosecco. Pierwsze spisane przepisy na fizz pochodzą z przewodnika Bartender's Guide Jerryego Thomasa z 1887 roku, a najsłynniejszy reprezentant tego gatunku to gin fizz, który stał się wizytówką barów w Nowym Orleanie.
składniki:
Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000001944 StartFragment:0000000591 EndFragment:0000001928
-
40 ml wódki Ketel One
-
20 ml soku z cytryny
-
20 ml domowej grenadyny (sok z granatu, cukier)
-
10 ml białka z kurzego jajka
-
5 ml wody różanej
-
50 ml szampana
przyrządzanie:
Przepis na następnej stronie
Mateusz Szuchnik – jeden z 20 najlepszych barmanów na świecie, finalista World Class Competition 2015 – poleca przepisy na sezonowe koktajle. Łatwe do przygotowania, a zarazem mistrzowskie.