Do przygotowania pesto nie potrzebujesz ani specjalistycznych sprzętów, wyszukanych produktów czy dużo czasu. A domowe pesto potrafi odmienić smak wielu potraw! Najlepiej smakuje z makaronem i parmezanem.
składniki:
- 2 duże garści świeżych liści bazylii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki sera twardego, dojrzewającego np. Grana Padano ok. 100g
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















