Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.
Można jeść najwyżej 3 jajka w tygodniu, bo podnoszą nam poziom cholesterolu – MIT
Jaja kurze, bo o nich tu mówimy, rzeczywiście zawierają dużo cholesterolu – ok. 180 mg w jednym jajku, a mówiąc precyzyjniej w jego żółtku, gdyż w samym białku go nie ma. Jednak jajka zawierają również cholinę, która wspomaga metabolizm cholesterolu. W dodatku obecnie uważa się, że za poziom cholesterolu w organizmie człowieka w większym stopniu odpowiadają kwasy tłuszczowe nasycone oraz cukier niż sam cholesterol. A ponieważ jajka są jednocześnie bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, zdecydowanie warto je jeść. Restrykcyjne ograniczenie spożycia jajek (a właściwie ich żółtek) do dwóch tygodniowo powinno dotyczyć osób cierpiących na cukrzycę i chorobę niedokrwienną serca. Zdrowy dorosły człowiek może bezkarnie zjadać średnio jedno jajko dziennie pamiętając jednak, że jajka w naszym menu to nie tylko te, które widzimy, ale także składnik gotowych produktów i potraw, np. makaronów, ciast, czy też sałatek.
Czytaj dalej!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















