Według Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy spożywać co najmniej
5 razy dziennie. Często nie jesteśmy w stanie sprostać tym zaleceniom, w wyniku czego, jesienią nasz organizm może być osłabiony i podatny na przeziębienia a my tracimy humor. Jak temu zapobiec?
NATURALNE WITAMINKI
Niedobór witamin może sprawić, że pojawią się problemy z koncentracją, praca będzie zajmować więcej czasu i w rezultacie szybciej zniechęcać. Zbyt niska ilość odpowiednich składników odżywczych obniża odporność, łatwiej „przemarzamy” i przeziębiamy się. Dlatego jesienią warto zwrócić uwagę na sezonowe warzywa i powstałe na ich bazie zapiekanki, sałatki i surówki. Szczególnie przyjrzyj się tym bogatym w witaminę A (szpinak, dynia), C (pomarańcze, grejpfrut), E (migdały) oraz z wysoką zawartością cynku i selenu (pestki dyni, słonecznika).