Kalmary po rzymsku to nic innego jak smażone krążki w chrupiącej panierce. Świetne jako samodzielne danie lub pyszna przekąska!
składniki:
- 450 g mrożonych krążków kalmarów
- mąka pszenna do oprószenia
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- ósemki cytryny do przybrania
- aioli do podania
przyrządzanie:
Kalmary rozmroź, opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia. Lekko oprósz krążki mąką. W głębokim garnku rozgrzej oliwę do temperatury 180-190 st.C. Ostrożnie, partiami wkładaj krążki kalmarów, aby nie spadła temperatura oleju. Kilkakrotnie obracając, smaż przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotobrązowej barwy i pokryją się chrupiącą skórką. Łyżką cedzakową wyjmij i dokładnie odsącz na papierowym ręczniku.