Niesamowite połączenie smaków. Krewetki na ostro w towarzystwie makaronu spaghetti - świetny pomysł na dzisiejszy obiad, nie uważacie?
składniki:
- garść krewetek (ok. 150 g)
- 150 g makaronu (najlepszy jest spaghetti)
- ząbek czosnku
- pół pęczka szczypioru
- niewielki kawałek imbiru
- pół czerwonej papryki
- garść liści kolendry
- sól
- biały pieprz
- ostra papryka chili
- łyżka oliwy
- szpinak
przyrządzanie:
Makaron gotujemy al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, na rozgrzanym oleju sezamowym szklimy pokrojony drobno czosnek (nie może się przypalić), po czym dorzucamy pokrojoną w cieniutkie paski paprykę i pokrojony drobno imbir. Chwilę smażymy, po czym dodajemy krewetki i znów smażymy. Krewetki potrzebują ok. 3 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy pokrojony drobno szczypior i liście kolendry. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem.