Idealne na sylwestra!
składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
przyrządzanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski, dodać kakao, cukier puder razem wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko (dałam letnie), jajko, olej i ekstrakt waniliowy, wszystko delikatnie zmiksowałam.
Do miski z suchymi składnikami przelać “mokre” wymieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki (grudki wskazane :)) , można użyć miksera. Na koniec dosypać 3/4 posiekanej czekolady i wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przekładać do papilotek do 2/3 wysokości, wierzch muffinek posypać pozostałą posiekaną czekoladą.
Piec w temperaturze 185 st.C. około 20 minut.