W Polsce coraz częściej organizuje się przyjęcia, podczas których goście nie siedzą przy stole, ale stoją w grupkach, rozmawiają i sączą drinki. Podczas takich przyję
w menu nie ma zaplanowanych dań na ciepło, a jedynie przekąski. Trudno jest bowiem trzymać jednocześnie talerzyk z potrawą i np. kieliszek. W odpowiedzi na ten problem powstała nowa moda na tzw. finger food. Są to małe przystawki, do których niepotrzebny jest talerz. Chwytamy jedzenie jedną ręką i od razu zjadamy.
Przekąski typu finger food charakteryzują małe porcje – goście muszą być w stanie zjeść przystawkę za jednym razem. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikamy niewygodnych sytuacji, kiedy nie wiemy co zrobić z kieliszkiem. Jako gospodarze ograniczamy też liczbę naczyń do zmywania i nie potrzebujemy miejsca siedzącego dla każdego z gości. Przygotowanie takich przystawek jest bardzo proste. Oto kilka przepisów, które proponuje marka Kühne.
Pikantne krewetki
Składniki:
-
20 krewetek tygrysich
-
2 łyżki masła
-
3 ząbki czosnku
-
Sos hot chili marki Kühne
-
Sól, pieprz
-
Natka pietruszki
-
Wykałaczki
Surowe krewetki obierz ze skorupki. W misce zrób marynatę: wlej kilka łyżek sosu chili, przeciśnij przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Marynuj krewetki przez godzinę. Na patelni rozgrzej masło i smaż krewetki po 1 minucie z każdej strony. Każdą krewetkę nadziej na wykałaczkę. Całość posyp posiekaną natką.