Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

3 pomysły na finger food – impreza na stojąco!

W Polsce coraz częściej organizuje się przyjęcia, podczas których goście nie siedzą przy stole, ale stoją w grupkach, rozmawiają i sączą drinki. Podczas takich przyję

w menu nie ma zaplanowanych dań na ciepło, a jedynie przekąski. Trudno jest bowiem trzymać jednocześnie talerzyk z potrawą i np. kieliszek. W odpowiedzi na ten problem powstała nowa moda na tzw. finger food. Są to małe przystawki, do których niepotrzebny jest talerz. Chwytamy jedzenie jedną ręką i od razu zjadamy.

Przekąski typu finger food charakteryzują małe porcje – goście muszą być w stanie zjeść przystawkę za jednym razem. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikamy niewygodnych sytuacji, kiedy nie wiemy co zrobić z kieliszkiem. Jako gospodarze ograniczamy też liczbę naczyń do zmywania i nie potrzebujemy miejsca siedzącego dla każdego z gości. Przygotowanie takich przystawek jest bardzo proste. Oto kilka przepisów, które proponuje marka Kühne.

 

Pikantne krewetki

Składniki:

  • 20 krewetek tygrysich

  • 2 łyżki masła

  • 3 ząbki czosnku

  • Sos hot chili marki Kühne

  • Sól, pieprz

  • Natka pietruszki

  • Wykałaczki

Przygotowanie:

Surowe krewetki obierz ze skorupki. W misce zrób marynatę: wlej kilka łyżek sosu chili, przeciśnij przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Marynuj krewetki przez godzinę. Na patelni rozgrzej masło i smaż krewetki po 1 minucie z każdej strony. Każdą krewetkę nadziej na wykałaczkę. Całość posyp posiekaną natką.

Kolejny przepis!